USB-C: De nieuwe standaard

Oktober 2023

Waarom USB-C?

De ontwikkeling van de USB-C kabel maakt het voor het eerst mogelijk om videosignalen, data en stroom via één enkele kabel overgedragen kan worden. De USB-C-poort en kabel bieden ondersteuning voor HDMI, DVI, Displayport, Thunderbolt en VGA tot 100 watt.

De USB-C kabel kan gebruikt worden voor verschillende consumentenelektronica, zoals: smartphones, tablets, laptops, draadloze oordoppen en e-readers.

De aansluiting heeft een ovale vorm en heeft hierdoor geen boven- of onderkant.
Hierdoor is het gefriemel om de kabel goed aan te sluiten verleden tijd.

 

Welke verschillende USB standaarden & versies zijn er?

Het type USB zegt iets over welke soort poort uw apparaat heeft, dus bijvoorbeeld type C. De USB versie zegt wat over de overdrachtssnelheid en het vermogen. De verschillende USB versies zijn: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1 en USB 3.2. Deze verschillende varianten verschillen in maximale transfersnelheid, stroomoutput en voltage.

Het voordeel van de USB-C is dat het de nieuwste USB versies zoals 3.0, 3.1 en 3.2 ondersteunt. In de praktijk wordt de USB-C gecombineerd met de mogelijkhedenvan USB versie 3.2. Deze versie heeft een overdrachtssnelheid van wel 20 Gbps en beschikt over SuperSpeed.

De type-C poort is echter ook compatibel met de oudere versies die hierop aangesloten worden en de type-C poort zou werken met USB versie 4.0. Hiermee is de poort ontwikkeld met de toekomst in het achterhoofd en zal het decennium lang relevant blijven.


(bron: https://visiontek.com)

USB-C vanaf 2024 verplicht

In 2022 kwam de Europese Raad tot akkoord om de USB-C als de verplichte standaard in te voeren voor het opladen van consumentenelektronica. Door deze verplichting in te voeren verwacht de EU dat de consument minder vaak stekkers en opladers hoeft aan te schaffen en hoopt hierdoor de grote hoeveelheid elektronische afval terug te dringen.

Bekijk alle nieuwsitems