Hoe belangrijk is het reinigen en ontkalken van uw koffiezetapparaat?

December 2023

Of het nu gaat om een capsulemachine, een padmachine of een filter koffiezetter, ieder koffiezetapparaat moet regelmatig ontkalkt en gereinigd worden. Met de onderstaande tips leggen we u uit waarom uw koffiezetapparaat ontkalken belangrijk is en hoe u dit doet!

Wanneer moet de koffiemachine ontkalkt en gereinigd worden?

Als de kwaliteit, hoeveelheid of temperatuur van de koffie niet meer voldoet aan de standaard, dan is het tijd om uw apparaat te ontkalken en reinigen. Ook een overmatige hoeveelheid stoom en lawaai kan erop duiden dat uw koffie apparaat toe is aan een ontkalkings- en reinigingsbeurt.

Waarom ontkalken en reinigen?

Door het structureel ontkalken en reinigen van uw koffiezetapparaat zorgt u ervoor dat u geniet van optimale smaak en temperatuur. Bij het ontkalken van uw apparaat worden alle plekken waar water en koffie doorlopen van kalk ontdaan. Bij het reinigen van uw koffiemachine wordt al het achtergebleven residu verwijderd. Denk hierbij aan de koffie uitloop waar koffieaanslag in blijft zitten. Kalkaanslag kan schade aan uw apparaat aanbrengen en door het regelmatig reinigen van uw apparaat blijft de smaak van uw koffie optimaal. We raden u aan om uw apparaat iedere 6 maanden te ontkalken en te reinigen om de levensduur te verlengen.

Soorten ontkalkingsproducten

De werking van deze verschillende methodes is gelijk, echter de voorkeur voor tabs, vloeistoffen, tabletten of poeders is persoonlijk. Waar echter wel een groot verschil in zit, zijn de actieve bestanddelen van ontkalkings- en reinigingsproducten. Veelvoorkomende bestanddelen zijn:

  • Azijn (zuur) wordt sterk afgeraden voor het reinigen van uw koffiemachine, omdat uw apparaat de onaangename smaak van azijn opneemt. Hierdoor wordt het aroma van de koffie nadelig beïnvloed.

  • Citroen- en melkzuur zijn biologisch afbreekbaar en de meest veilige manier van ontkalken. Daarnaast neutraliseert citroenzuur de nare luchtjes van uw koffiemachine. Ontkalkt 20x sneller dan azijn.

  • Sulfaminezuur (ook wel amidosulfonzuur) is een krachtige ontkalker waarbij de reiniging maar liefst 20x sneller is dan de reiniging met azijn en 10x sneller dan citroen- en melkzuur. Daarnaast is sulfaminezuur kleur- en geurloos.

Nieuw: reinigingsbonen voor maalwerk

Het reinigen van het maalwerk systeem van een koffie machine wordt vaak als een ingewikkelde klus gezien. In de meeste gevallen moet het gehele zetsysteem gedemonteerd worden. Hiervoor is nu een gemakkelijke oplossing. De reinigingsbonen van SCANPART werken eenvoudig. De reinigingsbonen worden vermalen en nemen de vetten en oliën van de koffiebonen op. Daarnaast verwijderen ze de oude koffiepulp die zich bij normaal gebruik heeft opgehoopt tussen de maalschijven. Het maalwerk van uw elektrische of handbediende koffiemolens, slijpmachines in volautomaten en espressomachines is hierna weer brandschoon! 

 

 

 

Bekijk alle nieuwsitems