Alles over oplaadbare batterijen

November 2022

Waarom oplaadbare batterijen?

Consumenten gebruiken steeds meer batterijen. Gemiddeld worden er per persoon 22 batterijen per jaar gekocht en in een huishouden zijn zo’n 100 batterijen of accu’s te vinden. Ze zitten bijvoorbeeld in smartphones, laptops en tablets, speelgoed, elektrische tandenborstels, afstandsbedieningen, de thermostaat, fietslampjes en in elektrische fietsen.

Met name voor apparaten waarbij de batterijen vaak moeten worden verwisseld is het echt interessant om over te stappen op oplaadbare batterijen. Denk daarbij aan zaklampen, spelcomputers, game controllers, digitale camera’s of radiografisch speelgoed. Ook tijdens de feestdagen worden er veel batterijen gebruikt in kerstverlichting of kaarsen op batterijen.

Milieuvriendelijk

MilieuvriendelijkOndanks dat gewone Alkaline batterijen tegenwoordig goed gerecycled kunnen worden, is het toch aan te raden om over te stappen op oplaadbare batterijen. Oplaadbare batterijen hebben namelijk een veel langere levensduur.

Doordat oplaadbare batterijen 1.000 tot wel 12.000 Alkaline batterijen vervangen, worden er veel minder grondstoffen gebruikt bij de productie. Ook het verbruik van het aantal batterijen daalt enorm, waardoor er veel minder te recyclen is.

 

Geld besparend

KostenbesparendNaast dat oplaadbare batterijen beter zijn voor het milieu besparen ze uiteraard ook veel geld. Stroom uit een stopcontact is namelijk nog steeds veel goedkoper dan een wegwerpbatterij. Maar hoe weet je nu welke batterij het beste is? Dat is afhankelijk van het apparaat, de gebruiksduur van het apparaat en de capaciteit van de batterij.

Hoe hoger de capaciteit (mAh) van de batterij hoe langer deze meegaat in het apparaat. Gebruikt een apparaat veel energie, dan is een batterij met lager vermogen sneller leeg. Een afstandsbediening en klok hebben een laag verbruik. Een draadloze muis of toetsenbord een gemiddeld verbruik en een fotocamera of flitser gebruikt veel energie.

Hoeveel kost het opladen van een oplaadbare batterij?

Om dit te berekenen is het handig om de prijs per kilowattuur (kWh) bij de hand te hebben. In ons rekenmodel gaan we uit van een prijs van 0,80 euro per kWh (november 2022). Een normale batterijlader van GP doet er 6 uur over om 2x AA 2100 mAh batterijen te laten. De energie in wattuur (Wh) is gelijk aan de elektrische lading in milliampère-uur (mAh) maal de spanning in Volt (V) gedeeld door 1.000. Dus 2.100 x 1,2 = 2.520 / 1.000 = 2,52 Wh. 2,52 Wh staat gelijk aan 0,00252 kWh. Dus het opladen van 2 AA batterijen van 2100 mAh kost: 2x 0,00252 kWh = 0,00504 kWh. De lader doet er 6 uur over: 6x 0,00504 = 0,03024 kWh. En het verbruik van 0,03024 kWh kost: 0,03024 x 0,80 = 0,024192 euro. Bij een snellader (4 uur) is dit 0,016128 euro.

GP ReCyko oplaadbare batterijen

ReCyko oplaadbare batterijen

Het grote voordeel van GP ReCyko oplaadbare NiMH batterijen is dat ze al volledig opgeladen worden geleverd. Ze zijn dus direct klaar voor gebruik en hoeven niet eerst opgeladen te worden nadat ze uit de verpakking komen.

GP oplaadbare batterijen hebben een lange levensduur. De officiële levensduur van een oplaadbare batterij (NiMH of Li-Ion) wordt bepaald door het aantal keer opladen en ontladen van de batterij. Raakt de capaciteit na opladen onder 80% van de oorspronkelijke capaciteit dan is de levensduur ‘verlopen’. Uiteraard kunnen de batterijen dan nog wel worden gebruikt, maar ze zullen steeds sneller leeg raken.

ReCyko Pro

Voor de meer professionele gebruikers (heavy users) heeft GP ReCyko Pro range. Deze nieuwe generatie AA en AAA batterijen biedt de perfecte mix van een krachtige batterij en lange levensduur van (1.500 keer oplaadbaar).

Lage zelfontlading

De ReCyko batterijen hebben ook een lage zelfontlading. Dit betekent dat ze de energie goed vasthouden en niet leeg lopen. Bij de normale oplaadbare GP ReCyko batterijen is na 1 jaar 80% nog opgeladen. Bij ReCyko Pro is dat na 5 jaar nog 70% opgeladen.

Welke GP Recyko batterij in welk apparaat?

 

 

Bekijk alle nieuwsitems